;

New for SSC CGL students

Showing posts sorted by relevance for query 2015. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query 2015. Sort by date Show all posts

Monday, 13 July 2015

2015 Wimbledon Championships – Doubles

Post 325

2015 Wimbledon Championships – Men's & Women 's Doubles

Question 1 Which pair of the following is winner of the 2015 Wimbledon Championships – Men's Doubles?

निम्न में से किस जोड़ी ने 2015 विम्बलडन में मेन्स डबल्स केटेगरी का ख़िताब जीता है ?

A) Vasek Pospisil and Jack Sock
B) Jamie Murray and John Peers
C) Bob Bryan and Mike Bryan
D) Jean Julien Rojer and Horia Tecau

Answer: Jean Julien Rojer and Horia Tecau

Advertisements


Question 2 Name the country of Jean Julien Rojer, the tennis player?

जीन जूलियन रॉजर  किस देश के टेनिस खिलाडी है ?

A) Romania
B) Russia
C) Netherlands
D) Kenya

Answer: Netherlands

Question 3 Which country Horia Tecau who won the doubles at Wimbledon 2015 with Jean Julien belongs to

होरया तेकाउ जिन्होंने जीन जूलियन के साथ विम्बलडन डबल्स जीता वो किस देश के खिलाडी हैं ?

A) France
B) India
C) Romania
D) Russia

Answer: Romania

Question 4 Choose the pair out of following who won Women's Doubles at 2015 Wimbledon Championships?

महिला डबल्स विम्बलडन 2015 जितने वाली जोड़ी को चुनिए।

A) Martina Hingis and Sania Mirza
B) Sara Errani and Roberta Vinci
C) Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
D) Tímea Babos and Kristina Mladenovic

Answer: Martina Hingis and Sania Mirza

Question 5 Sania Mirza played for which country in 2015 Wimbledon Championships?

विंबलडन चैंपियनशिप 2015 में सानिया मिर्ज़ा किस देश के लिए खेली ?

A) India
B) Pakistan
C) America
D) UAE

Answer: India


Question 6 Which country the Tennis player Martina Hingis belongs to?

टेनिस खिलाडी मार्टिना हिंगिस किस देश से हैं ?

A) France
B) Switzerland
C) Russia
D) Indonesia

Answer: Switzerland

People are also looking into

Sunday, 12 July 2015

UPSC CAPF (AC) Question Answer Solution Key 2015/ Solved Question Paper 12th July

UPSC CAPF (AC)  Question Answer Solution Key 2015/ Solved Question Paper 12th July


UPSC CAPF AC EXAM 2015 TEST Booklet Series C ANSWER KEY

Hi all now we have the full paper solved of CAPF(AC) Exam held on 12 July 2015. You can check it using the link below.

UPSC CAPF (AC) (Central Armed Police Forces – AC) Exam 2015 Solved Answer Key 2015 www.upsc.gov.in – Union Public Service Commission  successfully conducted a CAPF (AC) Exam on 12th July 2015. UPSC CAPF (AC) Entrance Exam is held for taking appointment in Assistant Commandants – Group A in CPF, ITBP (Indo- Tibetan Border Police), (Central Reserve Police Force), BSF(Border Security Force), CRPF, and SSB (Sashastra Seema Bal).

Advertisements


Thousands of candidates who appeared in this UPSC CAPF (AC) Exam are eager to estimate their marks by the official Answer key of UPSC CAPF (AC) Exam 2015. Candidates are now waiting for UPSC CAPF (AC) 2015 answer key or UPSC CAPF (AC) solved question paper solution 2015 is available on the official site of UPSC.
Before it comes on official website we will try to declare an answer sheet from our team.
Exam Name- UPSC CAPF (AC) Central Armed Police Forces Exam 2015
Date of Exam- 12th July 2015
Exam Papers – Paper I include includes General Ability and Intelligence, Paper II includes essay, precise writing and comprehension
UPSC CAPF (AC) result 2015 will be declared soon. But before that candidates are interested in updates on latest UPSC CAPF (AC) 2015 Answer Key of set A, set B, set C, set D and Download  for UPSC CAPF (AC)  2015 Answer Key or UPSC CAPF (AC) Solved Question Paper is available soon on this site for estimation of your marks and UPSC CAPF (AC) 2015 Result  will be only available on its official website.

Solved UPSC CAPF Assistant Commandant AC Question Paper 12 July 2015  

Monday, 13 July 2015

Wimbledon Championships 2015 – Women's Singles

Post 322

Wimbledon Championships 2015 – Women's Singles

Question 1 Who of the following is the winner of Wimbledon Championships 2015 Women's Singles?
निम्न में से कौन विम्बलडन चैंपियनशिप 2015 में महिला एकल की विजेता बनी ?

A) Jenena Jankovic
B) Petra Kvitova
C) Serena Williams
D) Garbine Muguruza

Answer: Serena Williams

Advertisements



Question 2 Who has been the runner up player in Women's Singles at Wimbledon Championships 2015?
विंबलडन चैंपियनशिप 2015 में हुए महिला एकल मुकाबले में रनर अप खिलाडी कौन रहीं ?

A) Martina Navratilova
B) Petra Kvitova
C) Serena Williams
D) Garbine Muguruza

Answer: Garbine Muguruza

Question 3 Serena Williams belongs to which country?

सेरेना विलियम्स किस देश से हैं ?

A) England
B) Brazil
C) India
D) United States of America

Answer: United States of America


Question 4 From which country Garbine Muguruza who was runner up player at Wimbledon Women Singles 2015 belongs to?

गरबिने मुगुरुजा जो विंबलडन 2015 के महिला एकल में रनर अप प्रतियोगी रही वो किस देश से हैं ?

A) Italy
B) Spain
C) India
D) South Africa

Answer: Spain

People are also looking into

2015 Wimbledon Championships – Boys' and Girls' Doubles

Post 327

2015 Wimbledon Championships – Boys' and Girls' Doubles

Question 1 Which of the following pair of following is the winner of Boys' Doubles in 2015 Wimbledon Championships?

2015 विंबलडन चैंपियनशिप बॉयज डबल्स में जीतने वाली जोड़ी निम्न में से कौनसी है?

A) Ly Hoang Nam and Sumit Nagpal
B) Reilly Opelka and Akira Santillan
C) Orlando Luz and Marcelo Zormann
D) Chung Yunseong and Hong Seong-chan

Answer: Ly Hoang Nam and Sumit Nagpal

Question 2 Which country Ly Hoang Nam belongs to?

लाई हुआंग नेम किस देश से नागरिक है ?

A) India
B) Vietnam
C) Afghanistan
D) Kenya

Answer: Vietnam

Advertisements


Question 3 Tennis player Sumit Nagpal belongs to which of the following countries?

टेनिस खिलाडी सुमित नागपाल निम्न में से किस देश के हैं ?

A) India
B) Vietnam
C) Afghanistan
D) Nepal

Answer: India

Question 4 Which pair of the following is winner of 2015 Wimbledon Championships – Girls' Doubles?

निम्न में से किस जोड़ी ने 2015 विंबलडन चैंपियनशिप में गर्ल्स डबल्स का ख़िताब जीता है ?

A) Dalma Galfi and Vera Lapko
B) Dalma Galfi and Fanny Stollar
C) Vera Lapko and Tereza Mihalikova
D) Tami Grende and Ye Qiuyu

Answer:  Dalma Galfi and Fanny Stollar

Question 5 Dalma Galfi and Fanny Stollar play for which of the following country?

डेल्मा गलफी और फेनी स्टोलर किस देश के लिए खेलती हैं ?

A) Hungary
B) Belarus
C) Slovakia
D) United States

Answer: Hungary





Wimbeldon Championship 2015 - Men's Singles

Post 321

Wimbeldon Championship 2015 - Men's Singles

Question 1 Who is the winner of Men's Singles in Wimbeldon Championships 2015?
विंबलडन चैंपियनशिप 2015 में पुरुष एकल के विजेता कौन है?

A) Stan Wawrinka
B) Roger Federer
C) Novak Djokovic
D) Andy Murray

Answer: Novak Djokovic

Advertisements


Question 2 Who is the first runner up player of Men's Singles in Wimbeldon Championships 2015?
विंबलडन चैंपियनशिप 2015 में पुरुष एकल के पहले रनर अप खिलाडी कौन है?

A) Rafael Nadal
B) Roger Federer
C) Novak Djokovic
D) Andy Murray

Answer: Roger Federer

Question 3 Winning at Wimbeldon Championships' 2015 Men's Singles title is ____ win of Novak Djokovic.

A) 2nd
B) 3rd
C) 4th
D) 5th

Answer: 3rd

People are also reading

Saturday, 13 June 2015

Movie got most awards in IIFA 2015

Post 141 Which of the following movie won most number of the awards (maximum) in IIFA 2015
निम्न में से किस फिल्म ने सबसे ज्यादा अवार्ड्स लिए IIFA 2015 में ?
A> Queen
B> PK
C> Haider
D> Mardaani
Answer: Haider

Post 142 How many awards were won by movie Haider in IIFA 2015?
IIFA 2015 में हैदर मूवी ने कुल कितने अवार्ड्स लिए ?
A> 7
B> 9
C> 6
D> 5
Answer: 9



Important Links


Advertisements


IIFA 2015 Awards were held in which city?

Post 137 2015 IIFA Awards was which edition of this beautiful series?
IIFA 2015 अवार्ड्स कौनसा एडिशन था ?
A. 15th
B. 14th
C. 16th
D. None of these
Answer: 16th

Post 138 IIFA 2015 Awards  were held in which city?
IIFA 2015 पुरुस्कार किस शहर में आयोजित किये गए ?
A>. Kuala Lumpur
B>  Shanghai
C> Mexico
D> Dubai
Answer: Kuala Lumpur


Extra hint: kis shahar mein aayojit kiye gye

Important links:


Advertisements


Monday, 20 July 2015

June 2015 Posts

June 2015 Posts

Saturday, 13 June 2015

Best Actress In A Supporting Role in IIFA 2015

Post 144 Who of the following won the Best Actress In A Supporting Role award in IIFA 2015?
निम्न में से किसने iifa 2015 में बेस्ट एक्ट्रेस इन सपोर्टिंग रोल अवार्ड जीता है ?
A> Juhi Chawla
B> Tabu
C> Huma Qureshi
D> Lisa Haydon
Answer: Tabu
Explanation: For movie Haider, Tabu whose character name was Ghazala Meer got the best actress in supporting role award in IIFA 2015.


Important Links


Advertisements


Tuesday, 21 July 2015

July 2015 Posts Page 4

July 2015 Posts




Saturday, 13 June 2015

Best Actor In A Supporting Role IIFA 2015

Post 143 Who of the following won Best Actor In A Supporting Role in IIFA 2015?
निम्न में से किसने बेस्ट एक्टर इन सपोर्टिंग रोल IIFA 2015 अवार्ड जीता है ?
A> Randeep Hooda
B> Naseeruddin Shah
C> Riteish Deshmukh
D> Kay Kay Menon
Answer: Riteish Deshmukh
Explanation: Riteish Deshmukh  for movie Ek Villain. His character name in movie was Rakesh Mahadkar.

Important Links


Advertisements


Best Director Award in IIFA 2015

Post 140. Who of the following got Best Director Award in IIFA 2015? Award for best direction.
निम्न में से किसे IIFA 2015 में बेस्ट डायरेक्टर के अवार्ड से नवाजा गया है ?
A> Vishal Bhardwaj
B> Abhishek Varman
C> Rajkumar Hirani
D> Vikas Bahl
Answer: Rajkumar Hirani
Explanation: Rajkumar Hirani for movie PK.


Important Links

Best Actress In A Leading Role IIFA 2015

Post 140 Who won Best Actress In A Leading Role in IIFA 2015?
आइफा (IIFA) 2015 में बेस्ट एक्ट्रेस इन अ लीडिंग रोल अवार्ड किसने जीता है ?
A> Anushka Sharma
B> Deepika Padukone
C> Alia Bhatt
D> Kangana Ranaut
Answer: Kangana Ranaut
Explanation: Kangana Ranaut who acted as Rani Mehra in movie Queen got this award.


Important Links

Advertisements


Best Actor In A Leading Role Award in IIFA 2015

Post 139 Who of the following won Best Actor In A Leading Role Award in IIFA 2015?
निम्न में से किसने IIFA 2015 में बेस्ट एक्टर इन लीडिंग रोल अवार्ड जीता है ?
A. Arjun Kapoor
B. Hrithik Roshan
C. Shahid Kapoor
D. Aamir Khan
Answer: Shahid Kapoor
Explanation: Shahid Kapoor got this award for movie Haider. In movie Haider Character name of Shahid Kapoor was Haider Meer.

Important Links



Advertisements


Sunday, 9 August 2015

SSC CGL Exam Tier 1 2015 Morning Shift Answer Key paper held on August 09 2015

SSC CGL ExamTier 1 2015 Morning Shift Answer Key paper held on August 09 2015 Booklet 1677688

RK 2015
This is the answer key / solution of the paper held on August 09, 2015. These are the correct answer of the SSC CGL Tier 1 2015 paper held in morning shift. Keep on refreshing your browser and you will see new updates on the answer key. Although the things on our site are very accurate but then also if you find any answer conflicting please mail us on Gksea.com@gmail.com with explanation.
Hello everyone our team is working on the solution of paper to deliver you accurate answer key.

| 1 C | 2  B | 3 C | 4 D | 5 D |
| 6  B | 7 A | 8 | 9 A | 10 C |
| 11 C | 12 A | 13 D | 14 | 15 | 
| 16 | 17 D | 18 D | 19 D| 20 C | 
21 | 22 D | 23 A | 24 A | 25 A | 
26 B | 27 B | 28 | 29 B | 30 D |
31 C | 32 D | 33 D | 34 D| 35 C |
36 D | 37 D | 38 B | 39 A| 40 A |
41 B | 42 B | 43 D | 44 C | 45 A |
46 C | 47 B | 48 C | 49 A | 50 A |

Advertisements



51 D | 52 C, D | 53 B | 54 C | 55 D |
56 D | 57 D | 58 B | 59 D | 60 B |
61 B | 62 | 63 A | 64 | 65 D | 
66 A | 67 C | 68 D | 69 D | 70 B | 
71 D | 72 A | 73 C | 74 D | 75 C | 
76 D | 77 | 78 D | 79 D | 80 A |
81 A | 82 D | 83 C | 84 | 85 B | 
86 B | 87 D | 88 C | 89 B | 90 B | 
91 A | 92 D | 93 D| 94 D | 95 D |
96 B | 97 B | 98 A | 99 C | 100 B |
101 D | 102 D | 103 D | 104 A | 105 |
106 A| 107 A | 108 B | 109 C | 110 |
111 | 112 | 113 | 114 | 115 |
116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 
121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 
126 | 127 | 128 | 129 | 130 |
131 | 132 | 133 | 134 | 135 |
136 | 137 | 138 | 139 | 140 |
141 | 142 | 143 | 144 C | 145 A |
146 | 147 C | 148 | 149 | 150 |

Advertisements



151 C | 152 C | 153 B | 154  B| 155 A |
156  A| 157 A | 158 A | 159 D | 160 A | 
161 | 162 | 163 B | 164 | 165 C | 
166 | 167 C | 168 B | 169 D | 170 D|
171 C | 172  C | 173 B| 174 | 175 A | 
176 D | 177 C | 178 D | 179 B | 180 A|
181 B | 182 B | 183 D | 184  C | 185 D | 
186 A | 187 D | 188 B | 189 B | 190 C |
191 D | 192 A | 193 C | 194 A | 195 B | 

Advertisements



Tuesday, 20 October 2015

Nobel Prizes 2015 winners list

Noble Prize 2015 winners list - GKseaHindi

Question 1: Who has won the Nobel Prize in Physics 2015?

Answer: The Nobel Prize in Physics 2015 was awarded jointly to Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald  for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass. Takaaki Kajita belongs to Japan while Arthur B. McDonald was born in Canada.

Advertisements


Question 2 Who is the winner of Nobel Peace Prize 2015?

Answer: National Dialogue Quartet (Tunisia). He won this prize for its decisive contribution to the building of a pluralistic democracy in Tunisia in the wake of the Jasmine Revolution of 2011.

Question 3 Who has been awarded the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2015?

Answer: Angus Deaton, who is associated with Princeton University, Princeton, NJ, USA was awarded the 2015 award for his analysis of consumption, poverty, and welfare.

Question 4 List the people who were awarded Nobel Prize in Chemistry 2015?

Answer: Tomas Lindahl, Paul Modrich and Aziz Sancar jointly awarded for mechanistic studies of DNA repair.

Question 5 Who is the winner of Nobel Prize in Literature 2015?

Answer: Svetlana Alexievich ( Belarus ).

Advertisements


You can check more at following links

Advertisements


Advertisements

NOte

COpy PAstE On tHIs sITe iS DisABleD As wE ResPEct COpyRIghT