;

New for SSC CGL students

Showing posts with label GK. Show all posts
Showing posts with label GK. Show all posts

Tuesday, 21 July 2015

Tamil Nadu GK in Hindi and English

Tamil Nadu GK in Hindi and English


Tamil Nadu which is also known as Land of Tamils or Tamil Country is one of States of India. It is one of Southern state of India. Tamil Nadu is bounded by the Eastern Ghats on the north, by the Nilgiri, the Anamalai Hills, and Kerala on the west, by the Bay of Bengal in the east, by the Gulf of Mannar and the Palk Strait on the southeast, and by the Indian Ocean on the south.

Advertisements



तमिलनाडु जिसे तमिलों की धरती व तमिल देश भी कहा जाता है। यह भारत का एक दक्षिणी राज्य है। तमिलनाडु के उत्तर में पूर्वी घाट है और पश्चिम में नीलगिरि ,अन्नामलाई  पहाड़ियाँ तथा केरल ,दक्षिण पूर्व में मन्नार की खाड़ी और दक्षिण में हिन्द महासागर है। 

Thursday, 16 July 2015

Which one among the following substances is NOT a "green house" gas?

Post 373

UPSC CAPF(AC) Exam 2015 Questions Solved

Question 49 The following item consists of two statements. Statement I and Statement II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below:
Code:
A) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
B) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
C) Statement I is true but Statement II is false
D) Statement I is false but Statement II is true

Statement I All the energy received by the earth is from the Sun through electro-magnetic radiation
Statement II The earth also radiates back all the received energy through various ways to maintain the heat budget of the planet
Answer: C) Statement I is true but Statement II is false

Advertisements


Question 50 Which one among the following substances is NOT a "green house" gas?

A) Water vapour
B) Chlorofluorocarbon
C) Methane
D) Nitrogen

Answer: D) Nitrogen

Question 51 BrahMos is the name of:

A) a short-range supersonic cruise missile
B) an air defence gun
C) a military satellite
D) a multiple rocket launcher

Answer: A) a short-range supersonic cruise missile

Monday, 13 July 2015

The religious text of the Jews is named as

Post 329 

SSC CHSL Questions 2014

Question 155 Karl Marx wrote

A) Asian Drama
B) Emma
C) Das Kapital
D) Good Earth

Answer: Das Kapital

Advertisements


Question 156 The religious text of the Jews is named as

A) The Analectus
B) Torah
C) Tripitaka
D) Zend-Avesta

Answer: Torah

Question 157 "Meghdoot" was written by

A) Humayun Kabir
B) Khushwant Singh
C) Banabhatta
D) Kalidasa

Answer: Kalidasa

Question 158 Who among the following is a famous English writer?

A) Amrita Pritam
B) Mahadevi Verma
C) Ashapurna Devi
D) Mulk Raj Anand

Answer: Mulk Raj Anand

Question 159 Which of the following is not an economic problem?

A) Deciding between paid work and leisure
B) Deciding between expenditure on one good and the other
C) Deciding between alternative methods of personal saving
D) Deciding between different ways of spending leisure time

Answer: Deciding between different ways of spending leisure time




2015 Wimbledon Championships – Boys' Singles

Post 323

2015 Wimbledon Championships – Boys' Singles

Question 1 Choose from the following the winner / champion of 2015 Wimbledon Championships – Boys' Singles.

निम्न में से 2015 विंबलडन चैंपियनशिप के बॉयज एकल के विजेता को चुनिए। 

A) Noah Rubin
B) Reilly Opelka
C) Mikeal Ymer
D) Taylor Harry Fritz

Answer: Reilly Opelka

Advertisements


Question 2 Who of the following is runner up player of Boys' Singles in 2015 Wimbledon Championships?

2015 विंबलडन चैंपियनशिप में हुए बॉयज एकल के रनर अप खिलाडी कौन है ?

A) Noah Rubin
B) Reilly Opelka
C) Mikael Ymer
D) Taylor Harry Fritz

Answer: Mikael Ymer


Question 3 Which Country Mikael Ymer belongs to?

मिकाएल यमर के देश का नाम बताओ। 

A) Japan
B) China
C) Sweden
D) America

Answer: Sweden


Question 4 Reilly Opelka is the citizen of which country?

रैली ओपलका किस देश के नागरिक हैं ?

A) Japan
B) China
C) Sweden
D) America

Answer: America

Sunday, 12 July 2015

KBC 3 Questions Answers Salman and Kat as contestant

Post 320

KBC 3 Questions Answers Salman and Kat as contestant


Question 5 Which of these words is used to represent both a type of carpet and a type of cat?

A) Persian
B) Abyssinian
C) French
D) Norwegian

Answer: Persian


Question 6 Which holi city is known as 'Al Quds' in Arabic?

A) Mecca
B) Jerusalem
C) Medina
D) Rome

Answer: Jerusalem

Advertisements


Question 7 With which sport is the annual Tour de France associated?

A) Marathon
B) Car Rally
C) Cross Country Race
D) Cycling
Answer: Cycling

Question 8 Which of the following is named after the title of James Thomas Brudnell, a British army commander?

A) Balaclava
B) Jersey
C) Cardigan
D) Cravat

Answer: Cardigan


KBC 3 Episode Questions Shah Rukh as host and Salman Khan and katrina as contestant

Post 319

KBC 3 Episode Questions Shah Rukh as host and  Salman Khan and katrina as contestant


Question1: Which of these weapons was popularized by Bruce Lee in his films?निम्न में से ब्रूस ली किस हथियार का प्रयोग अपनी फिल्मो में करते है?

A) Nunchaku
B) Aikuchi
C) Slingshot
D) Khukri

Answer: Nunchaku

Advertisements


Question 2 Which of these dishes is not a form of 'pasta'?

A) Fusilli
B) Spaghetti
C) Macaroni
D) Sushi

Answer: Sushi

Question 3 Which of these games does not have any events classified as 'Singles' or 'Doubles'?

A) Badminton
B) Basketball
C) Lawn tennis
D) Table Tennis

Answer: Basketball

Question 4 Which of these businessmen has a first name meaning 'jewel' in Hindi?

A) Mukesh Ambani
B) Anil Ambani
C) Ratan Tata
D) Nandan Nilekani

Answer: Ratan Tata



Pamban Bridge पंबन ब्रिज

Post 318

Pamban Bridge पंबन ब्रिज 

Question 1 Pamban Rail Bridge is located in which state of India?

पंबन ब्रिज किस राज्य में स्थित है ?

A) Bihar
B) Karnataka
C) Kerala
D) Tamil Nadu
Answer: Tamil Nadu
Explanation:  Pamban Bridge is located in Rameswaram. It connects India to the Pamban Island.

Advertisements



Question 2 Pamban Bridge was opened in which year?पंबन ब्रिज (पुल ) किस वर्ष से सेवा में है ?

A) 1911
B) 1913
C) 1914
D) 1936

Answer: 1914

__> Pamban Bridge is the India's  first sea bridge.

Question 3 The adjacent road bridge to Pamban Railway Bridge was opened in which year?पंबन ब्रिज से लगा हुआ सड़क पुल किस साल खुला ?

A) 1982
B) 1988
C) 1992
D) 1990

Answer: 1988

Question 4 What is the official name of Pamban Rail Bridge?

General Knowledge questions

पोस्ट 317

Country - capital Ghana General Knowledge Questions
Country - capital Ghana General Knowledge Questions

Advertisements



Jagat Sachai Saar poem General Knowledge Questions
Jagat Sachai Saar poem General Knowledge Questions

Madhya Pradesh General Knowledge Questions
Madhya Pradesh GK
Blood General Knowledge Questions
Blood GK

Indira Gandhi Nahar General Knowledge Questions
Indira Gandhi Nahar GK Questions 

Maharana Pratap GK Questions

Advertisements



general Knowledge Questions

Thursday, 2 July 2015

Rajasthan GK in Hindi and English राजस्थान सामान्य ज्ञान

Post 207

Rajasthan GK in Hindi and English राजस्थान  सामान्य ज्ञान 

Rajasthan which is also known as "Land of Kings" is one of states of India. It is considered largest state of India by Area. There are total 33 districts in Rajasthan. It is place of forts. Lets explore it more using the links given below:

राजस्थान जिसे कि लैंड ऑफ़ किंग्स के नाम से भी जाना जाता है। यह क्षेत्रफल के अनुसार भारत का सबसे बड़ा राज्य है। इसमें कुल 33 जनपद अथवा जिले हैं। राजाओ की धरती होने के कारण यहाँ पर बहुत सारे किले और ऐतहासिक इमारतें हैं। आइए नीचे दिए हुए लिंक्स के द्वारा और जानें। 




largest state of India by Area क्षेत्रफल के अनुसार भारत का सबसे बड़ा राज्य 




Advertisements


Sunday, 28 June 2015

Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi (उत्तर प्रदेश सामान्य ज्ञान )

Post 173 Facts about Uttar Pradesh General Knowledge in Hindi (उत्तर प्रदेश सामान्य ज्ञान )
उत्तर प्रदेश राज्य भारत का एक उत्तरी राज्य है। इसे यूपी के नाम से भी जाना जाता है। इस राज्य का गठन 01 अप्रैल 1937 को यूनाइटेड प्रोविंस (United Province )के नाम से हुआ बाद में 1950 में नाम को बदलकर उत्तर प्रदेश रख दिया। यह भारत का सबसे ज्यादा जनसँख्या वाला राज्य है। उत्तर प्रदेश की राजधानी का नाम लखनऊ है। उत्तर प्रदेश की राजकीय भाषा (official language) हिंदी है।

Important Links 
उत्तर प्रदेश की राजधानी (Capital of Uttar Pradesh )
तत्कालीन मुख्यमंत्री (Current CM of  UP )
तत्कालीन राज्यपाल (Current Governor of Uttar Pradesh)
Uttar Pradesh (state dance, state sport)
Uttar Pradesh state animal, state bird
Uttar Pradesh (UP) (state tree, state flower) state symbols

Thursday, 25 June 2015

Maharashtra GK in Hindi and English

Post 165

 Maharashtra General Knowledge (GK) in Hindi and English महाराष्ट्र सामान्य ज्ञान

महाराष्ट्र हमारे देश भारत के पश्चिमी भाग का एक राज्य है। आइए हमारे साथ जानते हैं महाराष्ट्र राज्य के बारे में कुछ ऐसे तथ्य जो अक्सर exams में पूछ लिये जाते हैं।


  • महाराष्ट्र की राजधानी (capital) मुंबई (Mumbai) है जो कि राज्य का सबसे बड़ा शहर भी है 
  • जनसँख्या के अनुसार महाराष्ट्र भारत के राज्यों में दुसरे स्थान पर आता है। 
  • महाराष्ट्र में इस समय कुल 36 जिले (districts ) हैं। 
  • यहाँ की राजकीय औपचारिक भाषा (official language) मराठी (Marathi) है। 
  • महाराष्ट्र का गठन 01 मई 1960 (May 1960 ) को हुआ था। 

More important links related to Maharashtra


Advertisements




Wednesday, 24 June 2015

Facts About Maharashtra GK in Hindi and English

Post 161 Facts About Maharashtra GK in Hindi and English (State tree, state butterfly)


Question 1: Choose from the following the state tree of Maharashtra.

निम्न में से महाराष्ट्र का राज्य वृक्ष कौनसा है ?

A> Banyan
B> Peepal
C> Mango
D> Neem

Answer: Mango


Question 2: Name the state butterfly of Maharashtra.

महाराष्ट्र की स्टेट बटरफ्लाई का नाम बताओ।

A> Dotted Blue
B>Fiery Skipper
C> Sonoran Skipper
D> Blue Mormom

Answer: Blue Mormom (Papilio polymnestor)


Question 3 Name the first state to declare its state butterfly in India.

भारत का ऐसा पहला राज्य जिसने सबसे पहले स्टेट बटरफ्लाई की घोषणा की -

A> Delhi
B> Madhya Pradesh
C> Maharashtra
D> West Bengal

Answer: Maharashtra

Explanation : First state to declare its state butterfly in India is Maharashtra as Maharashra on June 23 declared for the first time in India Blue Mormom as its state butterfly. Blue Mormom is the second largest butterfly found in India.




Advertisements





More Important Links

Maharashtra( state bird, state animal, state flower )

Post 159 Facts about Maharashtra GK

Question1 Name the state bird of the Maharashtra state of India.
महाराष्ट्र के राज्य पक्षी का नाम बताइये।
A> Red footed Green Pigeon
B> Yellow footed Green Pigeon
C> Owl
D> Parrot
Answer: Yellow footed Green Pigeon (पीले पैरों वाला हरा कबूतर )
Explanation : In Marathi it is called Hariyal.

Question 2: Choose from the following the state animal of Maharashtra?
निम्न में से महाराष्ट्र का राज्य पशु कौनसा है ?
A> Giant Squirrel
B> Cow
C> Buffallow
D> Goat
Answer: Giant Squirrel (जायंट गिलहरी )

Question 3 Which of the following is state flower of Maharashtra?
महाराष्ट्र का राज्य पुष्प
A> Lotus
B> Jasmine
C> Rose
D> Jarul Flower
Answer: Jarul Flower which is also known as Lagerstroemia. जरुल

Advertisements





More Important Links

Advertisements

NOte

COpy PAstE On tHIs sITe iS DisABleD As wE ResPEct COpyRIghT